Реакција

Дуковски: Боки 13 има нефункционален бубрег, никој не сака да издаде решение за негова хоспитализација

Мојот клиент Бојан Јовановски откако е во притвор досега бил 30 пати на медицински интервенции и сите извештаи на медицинските лица велат дека Јовановски мора да биде итно хоспитализиран. Но затворскиот лекар тоа упорно го одбива, изјави денеска адвокатот Сашо Дуковски, бранител на Бојан Јовановски.

„Здравствената состојба на Јовановски е животнозагрозувачка. Предупредувам на можни сериозни последици од ваквото однесување на судските и медицинските органи. Бојан Јовановски има неколку сериозни болести, а особено сериозни се последиците од лекарската грешка по извршената операција подврзување, намалување на желудникот. Таа операција е неуспешно изведена два пати, а последиците Јовановски ги чувствува сега. На 2 октомври имавме медицинска препорака за санирање на оваа здравствена состојба, дека е неопходна негова хоспитализација на клиника. Затворскиот лекар од затворот Шутка тоа не го дозволува иако лекарите од клиниките бараат хоспитализација. На 14 октомври добиваме нови извештаи од болницата „8 Септември“ и од една универзитетска клиника во Скопје во кои е констатирано дека Јовановски има еден нефункционален бубрег, задебелување. Бојан добива антибиотска терапија, која мора да биде извршена во клинички услови, но тоа не се прави. На 3 ноември Јовановски повторно се упатува на преглед во „8 Септември“ од каде имаше сериозно предупредување до затворските службеници за тоа дека мора да почне антибиотска терапија. Конечно на 5 ноември тоа почна да се спроведува. Но, судските органи упорно одбиваат да издадат решение за хоспитализирање на Јовановски. Ова се сериозни прекршоци на основните човекови права“, изјави Дуковски и најави поднесување на неколку кривични пријави за сурово и нечовечко однесување.

 

Пост-ковид училиштето е иднината што ни се случува сега. За само еден миг, таа со себе ги донесе најголемите предзвици со кои се соочува човештвото на овој век.

повеќе

Информацијата дека коронавирусот може да се пренесe преку допир со готовина, дополнително ги мотивираше луѓето да се ослободат од банкнотите. 

повеќе

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе