По „Трезор“, „Таргет-Тврдина“ и „Титаник 2“

Денес Сашо Мијалков ќе ја чуе четвртата пресуда, овој пат за „Тортура“

Во Основниот кривичен суд во Скопје за денес е закажано изрекувањето на пресудата за случајот „Тортура“ во кој им се суди на поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков, и шестмина припадници на поранешните „Алфи". Предметото е за начинот на апсењето на лидерот на Обединети за Македонија, Љубе Бошкоски, на 6 јуни 2011 година. 

Обвинетите во овој случај се гонат за делото мачење и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување и казнување, а застапник на обвинението е Љубомир Лапе. 

Денешната пресуда ќе биде четврта по ред за Мијалков. Тој претходно беше осуден за случајот „Таргет-Тврдина" каде доби 12 години затвор, а за  „Трезор" му беше изречена затворска казна од 8 години.

Двете пресуди не се правосилни односно се во жалбени постапки пред Апелацискиот суд во Скопје.

Мијалков, заедно со Мендух Тачи и тројца поранешни членови на ДИК, е обвинет и во случајот „Титаник 2", каде во 2019 од Основниот кривичен суд беше осуден на 3 години затвор. Оваа пресуда беше укината од второстепениот суд и случајот се врати на повторно судење. 

Ексдиректорот на УБК е осомничен и во „Империја" и „Плацови на Водно" . 

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе

(Овој труд беше презентиран на конференцијата „Геноцидот и неговата превенција во дигиталното доба: предизвици на 21 век“, 19- 23 јули, Барселона, Шпанија.)

повеќе