Чичаковски и сопругата на специјалниот обвинител Ајро станаа управни судии

За судија во Управниот суд денеска беше избран поранешниот претседател на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски, кој беше разрешен поради аферата со бонусите што си го подели ДИК. 

Чичаковски беше избран од 31 кандидат, а а него гласале 11 членови на Судскиот совет, при што дел од нив рекле дека Чичаковски ,,покажал квалитети кога претседавал со ДИК“ и очекуваат тој одговорно да ја извршува и новата функција.

Денешниот избор беше последен по стариот закон, бидејќи по новиот сега и за во овој суд кандидатите ќе мора да доаѓаат од Академијата на судии и јавни обвинители.

На денешната седница не беа избрани шесте апелациски судии, поради некоординација на членовите на Судскиот совет. Точката е одложена на неодредено време.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе