Кривичен суд

Апелација ја потврди затворската казна за Груевски за „Насилство во Центар“

Апелацискиот суд ја потврди затворската казна за Никола Груевски во предметот „Насилство во општина Центар“ што го отвори некогашното Специјално јавно обвинителство, а воедно ги одби жалбите на одбраната и на останатите обвинети кои беа осудени на условна казна. За предметот „Тарифа“, започнат исто така од СЈО,  Апелацискиот суд донесе одлука судењето да се врати отпочеток. 

„Второстепениот суд постапувајќи по жалбите од обвинетите и нивните бранители, изјавени против првостепената пресуда – К. Бр. 1904/16, од обвинителството означен како 'Насилство во О.Центар', од 29.09.2020 година, ги одбил жалбите како неосновани, а пресудата на Кривичниот суд се потврдува. Со пресудата седум обвинети беа огласени за виновни и осудени на: Н.Г. – затворска казна во траење од 1 година и 6 месеци, додека М.Ј., А.Т., Д.С., Д.Т., Т.П. и И.Б. на алтернативна мерка – Условна осуда“, велат од Основен кривичен суд Скопје.

Предметот „Тарифа" пак скопска Апелација го врати на повторно судење и сега е заведен со број КОК бр. 123/21. Термин за прво рочиште дополнително ќе биде определен, соопшти судот.

„Тарифа“ е еден од предметите со најмногу рочишта, над 60. Според обвинението, станува збор за злоупотреба на околу 4,4 милиони евра државни пари на ЕЛЕМ.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе