Завршни зборови

Адвокатот на Груевски во „Талир 2“ бара слобода за поранешниот премиер поради недоволно докази

Обвинителството во случајот „Талир 2“ во тек на судењето за овој предмет не презентираше никакви докази против првообвинетиот Никола Груевски, смета адвокатот Горан Каркински, кој беше назначен по службена должност да го брани првоообвинетиот Груевски.

Во своите завршни зборови во Основниот кривичен суд Скопје, тој денеска изјави дека Обвинителството не презентирало ниту еден доказ, или сведок, за тоа за што го обвинува Никола Груевски кој е во бегство. 

„Обвинителот во своите завршни зборови изврши измена на обвинението на кое не ни беше дадена можност за приложување на нови докази заради побивање на нивните тези што секако е повреда на постапката, наведе Каркински.

Воедно, тој додаде дека „обвинителот иако бегло при крајот на завршните зборови наведе дека обвинетите направиле корист за политичката партија" и за нив, како што рече, „истиот не посочи ништо повеќе од тоа, најмалку доказ".

„Со тоа ја поткрепи тезата дека обвинението целосно е паушално и нереално“, истакна Каркински.

Имајќи ја предвид оваа состојба адвокатот му предложи на Судот да донесе одбивателна пресуда.

Правните застапници на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, на денешното рочиште не дадоа завршни зборови со образложение дека направен е пропуст од страна на Судот, со тоа што не биле испрашани за време на доказната постапка.

Судењето за овој предмет го води судијката Даниела Алексовска Стојановска, а застапник на обвинението е јавниот обвинител Љубомир Лапе.

Во случајот „Талир 2“ обвинети се Никола Груевски и Кирил Божиновски, кои, според обвинението поднесено од поранешното СЈО, со злоупотреба на службената положба, овозможиле правното лице Бетон Скопје да го изгради седиштето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе

Доколку чувствуваме дека нашиот труд ќе биде награден со успех, ќе ѝ приоѓаме на околината со апетит, доверба и храброст.

повеќе

Од општи формулации кон конкретни разговори.

повеќе