Адвокатката Јошевска за малолетникот кој го прегазил хирургот Јота: Има законска можност да му се суди и како на полнолетен

Ако бил доволно голем да седне во огромна моќна кола и да вози без дозвола, доволно е голем и да му се суди како на полнолетен. Има законски основ, само нека читаат малку подлабоко, нека не се поставуваат бирократски. Затоа се исклучоците, за санкциите и мерките да бидат соодветни и прилагодливи на стореното кривично дело и сторителот, напиша адвокатката Сузана Јошевска-Анастасовска на својот фејсбук-профил.

Таа вели дека овој случај е пример за тоа дека треба да се видат и проценат сите околности и сериозно да се одлучи дали ако му се суди како на дете ќе биде задоволена правдата.

Кривичниот законик се применува спрема малолетник кој во време на извршување на делото кое со закон е предвидено како кривично дело, не наполнил 14 години.

Според член 17 „за дејствие на дете над 14 години кое со закон е предвидено како кривично дело или прекршок, надлежните органи и институции  по правило не поведуваат судска постапка за да се избегне штетното влијание врз детето.

Судската постапка по правило се поведува само во случаите предвидени како кривично дело со овој закон, ако детето над 14 годин и сторило дејствие кое е предвидено како кривично дело за кое се изрекува казна затвор од три години или потешка казна, или во случај кога целта на мерките или на саникциите утврдени со овој закон не може да се постигне без таква постапка“.

Хирургот Ѓорги Јота (58) е во болница со тешки повреди на главата и на градниот кош како последица од тешката сообраќајка што се случи во петокот кога докторот беше прегазен во близина на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ од 16-годишник кој без дозвола возеше БМВ и се обиде да избега.

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе