13 години затвор за Ештрефи, родителите на убиениот Ангел велат ништо не може да им го врати синот

Родителите на Ангел Петковски, за чие што убиство денеска беше објавена пресудата од 13 години затвор за обвинетиот Насер Ештрефи, изјавија дека за нив како родители казната е многу мала и дека ништо не може да го надомести нивниот син. Најавија дека ќе продолжат да ја бараат правдата.

„Нашата штета не може никој да ни ја надополни бидејќи Ангел беше првото внуче на мојот татко во куќата, и тој го носеше името на својот дедо. Во нашата православна вера Ангел значи многу нешта, тоа е свето име“, изјави таткото на Ангел, Сашо Петковски, кој воедно беше и сведок во случајот со убиството на неговиот син. 

Петковски дополни дека и доживотно да го осудат обвинетиот, тоа не може да го надополни нивниот Ангел, кој им бил повреден од целата земјина топка.

„Затоа што тоа дете беше воспитувано, заврши медицина четврта година, му направивме матура, три дена после матурата го изгубивме нашето дете кое беше за пример. Во Ѓорче Петров и ден денеска го бараат неговите другари, а ние деноноќно уште сме во кошмари и го бараме и се надеваме дека еден ден ќе ни се врати, но не е возможно“, дополни Петковски.

Убиството на Ангел Петковски се случи на 19 мај 2014 година во населбата Ѓорче Петров. Инцидентот започна со кражба на велосипед од страна на Насер Ештрефи од скопското село Грчец. 

Судот денеска му одреди казна затвор од 13 години на обвинетиот Насер Ештрефи, со тоа што во казната затвор се пресметува и времето кое обвинетиот го има поминато во притвор и секое лишување од слобода, а кое изнесува нецели седум години.

Случајот го водеше судијката Диана Груевска-Илиевска, а застапник на обвинението беше јавниот обвинител, Дарко Јакимовски. 

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе