За развој на туризмот

Стопанската комора бара укинување на визите за Кина и за заливските земји

Ако земјава не го укине или олесни визниот режим за Кина, ќе остане надвор од Балканскиот туристички пазар, а девизниот прилив, наместо тука, ќе заврши во регионот, предупредува Стопанската комора на Македонија.

Според Комората, Македонија треба да го укине и визниот режим за т.н. заливски земји (Катар, Кувајт, Бахреин, Оман, Обединетите Арапски Емирати). Исто така, од Комората нагласуваат дека ниту еден од македонските хотели сѐ уште нема „халал“ систем, а многу е слабо и познавањето на кинеската култура, традиција, обичаи и кујна.

„Визното олеснување драстично би го зголемило бројот на кинески туристи, а подразбира можност да се дадат визи на аеродромот во Скопје. Србија пред две години одобри безвизен режим по што два – три пати го зголеми бројот на туристи. Се воведе и редовна линија од Белград до Кина што уште повеќе придонесе за развојот на туризмот“, изјави заменик-претседателот на Здружението за туризам, Славе Сирачевски.

Бројот на кинески туристи во светски рамки се проценува на околу 135 милиони годишно и тие трошат 330 милијарди долари. Македонија од овие пари и, генерално, од светскиот туристички тренд, бележи само 0,1 отсто приход.

„Сите земји од регионот го имаат либерализирано визниот режим со заливските земји, само Макдонија има визи за речиси сите од нив. Србија и Црна Гора веќе креираат конкретни заеднички дестинации за туристите од Катар, Кувајт, Оман,…, кои се сериозно заинтересирани за посета на балканските држави, рече Данела Михајловска Василевска од Комората.

Комората денеска ќе достави официјално барање до министерствата за внатрешни и за надворешни работи за одржување состанок на кој би се разгледало ова прашање. Досегашните двогодишни напори да се реши ситуацијата со визниот режим за Кина и Заливските земји поминале без конкретен резултат.

 

Во услови на партиска деполаризација на граѓаните, политичките елити во Македонија треба да пристапат кон помирување и ненасилно решавање на сите меѓусебни конфликти, за земјата да не се врати на патот на поделба.

повеќе

Помина веќе еден месец од објавувањето на документите на Викиликс на кои сите прочитавме дека Никола Димитров бил „заштитен извор на информации“ на САД. Засега, од обвинителството нема никаков одговор.

повеќе

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе