Советот за реформи во правосудството го разгледа законот за управување со судските предмети

Советот за имплементација на стратегијата за реформи во правосудството (2017-2022) на денешната седница го разгледа законот за управување со движење на предметите во судовите.

Претставник на Министерството за правда ги запозна членовите на Советот со одредбите од законот, кој, како што соопшти Владата, има за цел да го спречи застојот и натамошното трупање на судските предмети.

На седницата на Советот беше разгледан и законот за академија за судии и јавни обвинители. Министерката за правда, Рената Десковска им се заблагодари на членовите на Советот за констатираните забелешки и понудените предлози за измени и дополнувања во насока на финализација на текстот на законот.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе