УХМР

Водостојот на Вардар за 10 пати намален кај Јегуновце

Водостојот на Вардар на мерното место кај Јегуновце е намален за речиси десет пати во споредба со просечниот за ноември и се очекува натамошно намалување во следните денови, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Значајно намалување на нивото на реката има и на мерното место кај Велес, додека кај Демир Капија е за помалку од двојно пониско од просечното, но бележи благо намалување во однос на вчера.

Слична е состојбата и со Треска на мерното место кај Македонски Брод, а понизок од просечниот е и водостојoт на сите реки во земјава, како и на Охридското и Преспанското Езеро. Единствено Дојранското Езеро има за 2,66 метри повисоко ниво од просекот за овој месец.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе