Партиска реакција

ВМРО-ДПМНЕ: Заев за Фрчкоски доби црвено светло од Вашингтон, а сега го предложи за амбасадор во Њујорк

По изјавата на собранискиот спикер Талат Џафери дека за амбасадор во Обединетите нации е предложен професорот Љубомир Фрчкоски, реагира ВМРО-ДПМНЕ: „Фрчкоски е неприфатлив за амбасадор на САД, и доби црвено светло од Вашингтон. Заев, наместо да ја сфати пораката, го предлага за амбасадор во ОН. Спасувачката мисија на Заев завршува со уште еден меѓународен блам. Заев сака да го прати Фрчкоски во Њујорк, на територија на земјата која веќе го одби. Тоа е дипломатски аматеризам и дилетантизам".

ВМРО-ДПМНЕ нагласува дека Заев предлага амбасадор во ОН, „кој има сомнително криминално минато".

„Фрчкоски беше посочен од криминалецот Љубомир Магаш ,како министер кој учествувал во шверцот на нафта и цигари во деведесетите години. Фрчкоски е докажан женомразец и тепач на жени. Фрчкоски беше обвинет од сопствената сопруга дека ја тепал и малтретирал. Фрчкоски тепаше студенти на универзитетски кампус. Фрчкоски не може да биде амбасадор во ОН, најголемата организација која ги промовира и штити човековите права и мирот во светот. Тоа е исто како да пуштиш слон во продавница за порцелан“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе