Партиска реакција

ВМРО-ДПМНЕ: Со указот на Законот за попис Пендаровски покажа дека е вазал на Заев

„Стево Пендаровски повторно покажа дека е вазал на Зоран Заев и тој никако да излезе од сенката на криминалецот Зоран Заев, туку потпишувајќи го указот на Законот за попис се стави во целосна заштита", реагира преку соопштение ВМРО-ДПМНЕ на веста дека претседателот на Македонија го потпиша Законот за попис на населението, домаќинствата и становите донесен минатата недела.

„Многу добро знае потрчкото на Зоран Заев, Стево Пендаровски, дека овој закон за попис и оваа операција, е политичка операција, а не статистичка. Тој пред само еден месец бараше целосен консензус околу законот за попис и сега самиот тој се посипа со пепел", се наведува понатаму во соопштението.

ВМРО-ДПМНЕ наведува дека Пендаровски знае дека „криминалната власт целосно ја игнорираше опозицијата при процесот на изготвување и носење на Законот за попис" и дека не е прифатен ниту еден амандман и дека е злоупотребено европското знаменце.

Според партијата, не е прифатено клучното барање да се воведат терминали за земање на отпечаток од прст, но и дека Пендаровски сигурно знае оти нема време за да се спроведе попис.

„Дали на Стево Пендаровски, како на претседател на Македонија, му е грижа за здравјето на граѓаните? Во време на кризна состојба заради епидемијата со ковид-19, Стево потпиша указ на закон за попис. Па нели беше загрижен Стево пред само неколку недели за здравјето на граѓаните. Гледа ли Стево Пендаровски дека десетици држави во Европа ја откажаа ова статистичка операција. ВМРО-ДПМНЕ е за попис на населението и домаќинствата, но не за ваква политичка операција која нема да ги даде реалните резултати од овој процес. Покрај Зоран Заев одговорност ќе понесе и Стево Пендаровски за пропаѓање на пописот", се вели на крајот од реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе