ВМРО-ДПМНЕ: Нема реформи за влез во ЕУ, нема преговори во јуни

Владата две години не направи ниту една реформа, ниту пак проект во насока на приближување кон ЕУ. Зоран Заев лани ја лажеше јавноста дека Македонија треба да слави, бидејќи добила датум и ќе ги почнеме преговорите за членство во ЕУ. Заев не додржа долго во лагата, па излезе со новa дека ќе почнеме преговори за влез во ЕУ во јуни. Како минуваше времето така Заев призна дека никој не му ветил дека почеток на преговори во јуни и дека тоа може воопшто и да не се случи, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

„Непочнувањето на преговорите во јуни е можно поради неспроведувањето на реформите од страна на власта, која потроши две години од животот на граѓаните без да спроведе ниту еден чекор за подобрување на стандардот.

Реформите кои се потребни за влез во ЕУ се одвиваат со бавно темпо, а не како очекуваното. Ова го коментираат експертите и професорите од Правниот факултет во Скопје. Немањето на реформи и неспособноста на власта се факт, кој го потврдуваат и експертите. Власта ја партизираше јавната администрација, која ја засили и со бран на непотизам, додека судството целосно го политизираше. Така не се оди во ЕУ, а уште помалку се постигнува фер општество за сите. Граѓаните немаат повеќе време за губење да чекаат СДСМ да си игра влада. Власта е неспособна и треба да си замине”, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе