Предвремени парламентарни избори

ВМРО-ДПМНЕ: Финансиска поддршка за инвестиции во преработувачката индустрија

Ќе ја реиндустријализираме Македонија, ќе  се насочиме на градење на конкурентски предности на домашните компании во преработувачката индустрија. Врз база на претходно изработени дијагностички студии и инвестициски планови ќе бидат креирани програми и мерки за финансиска поддршка за инвестиции на оние компании чии инвестициски планови покажале најголем потенцијал за успех во градење на конкурентски предности за извоз, соопшти ВМРО-ДПМНЕ.

„Финансиската поддршка ќе биде целосно мониторирана во насока на обезбедување целосна транспарентност и ќе биде евалуирана во процесот на негова реализација со цел да се обезбеди сигурност дека се остваруваат поставените цели во инвестициските планови.

Таквата финансиска поддршка ќе биде во насока на: трансфер на нови технологии (опрема и машини); купување на лиценци и франшизи; градење на know-how работни практики; воведување на нови производни линии или подобрување на постоечките производни процеси; креирање на нови бизнис и организациски модели; воспоставување на современи менаџмент системи за квалитет и стандардизација; спроведување на истражување на пазарот, маркетинг стратегии и други промотивни активности за настап на странски пазари.

Мерката ќе подразбира финансиска поддршка од 30-50% од вкупната инвестиција, но не повеќе од 200.000 евра по компанија. Се предвидува поддршка на повеќе од 150 компании годишно. Компаниите ќе имаат обврска да ги зголемат платите на своите вработени за минимум 5% една година по завршување на инвестицискиот проект“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе