Реакција

Твоја: Зошто ДИК ги подели учесниците на изборите на парламентарни и вонпарламентарни партии и на независни кандидати

Режија и фарса од ждрепка во Државната изборна комисија. Надвор од Изборниот законик, ДИК си зеде за право да ја режира ждрепката со незаконска поделба на 3 групи кандидати: парламентарни партии, вонпарламентарни партии и независни кандидати. Привилегирана е првата парламентарна група со 16 партии и коалиции со тоа што им се доделени првите места на листата. Останатите партии и независни кандидати со ваквата незаконска ждрепка се дискриминирани во долниот дел од листата на кандидати, се вели во реакцијата на Твоја.

„ДИК треба да објасни по кој член од Изборниот законик е извршена ова поделба на групите кандидати односно зошто парламентарните партии се во првата група, вонпарламентарните во втората група и независните во последната трета група“, се вели во реакцијата на Твоја.

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе