ТМРО: Вонредна состојба со 24 часовна забрана за движење

Од македонската Влада бараме итно да воведе времена максимална вонредна состојба на целата територија и тоа со забрана за 24 часовно движење надвор од домот, освен неопходното, во период од 15 дена, бара ТМРО.

„Бараме ставање во карантин со забрана на влез и излез од градовите, освен неопходните, затворање со работа на судовите и поштата, задолжителна дезинфекција на градовите со секојдневно прскање на улиците, итно барање за помош од Кина во лекари и материјал за самозаштита на населението, како маски и ракавици.

Гледано по бројки, со оглед на бројот на населението, Македонија е со најголем процент на заразени, па со оглед на лошата состојба на здравството и неможноста да се справи со состојбата, како и италијанската или шпанската влада, апелираме уште еднаш да се преземат овие неопходни мерки пред да биде предоцна“, соопшти ТМРО.

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе

Наместо да седнат заедничи и оние од власта и оние од опозицијата и да се договорат околу стратегијата за борбата со најголемата опасност, тие мудруваат и кажуваат бајки.

повеќе

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе