ТМРО: Реформите во судството да започнат таму каде што заглавија пред 10 години

ТМРО во соопштение до медиумите предлага реформите во правосудството да започнат таму каде што заглавиле пред 10 години.

„Предлагаме законско решение изборот на судии и обвинители да биде повторно од редот на адвокати со над 10 години искуство во струката, а по предлог на Адвокатската комора или од редот на истакнати правници со најмалку 15 години стаж во струката со мандат од 5 години и можност на реизбор уште 5, но во никој случај стекнување статус обвинител или судија доживотно, што несомнено води до неизбежна корупција“, пишува во соопштението од ТМРО.

Оттаму додаваат дека ваквиот начин функционирал децении наназад, а „изборот на судии и обвинители од редовите на Академијата, каде со курс од 6 месеци на 25 години се станува судија или обвинител се покажа како неуспешен експеримент“.

 

 

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе