TMРО: Пендаровски да не го потпишува указот за Изборниот законик

Коалицијата СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ среде лето на само два месеца пред локалните избори, скришно и тивко сака да го донесе Изборниот законик со кој се определува праг од 3% за советник во општината, а доколку партијата не го мине, гласовите одат по Донтов модел 70% на првиот, а 30% за вториот, исто како и на парламентарните избори. На тој начин се врши изборен грабеж и гласовите на незаконски начин иако неосвоени, ќе одат за СДСМ и за ВМРО-ДПМНЕ, со што се создава лажна слика за број на гласови, се вели во реакцијата на ТМРО.

„Овој закон е режимски и недемократски и директно ја спречува демократијата и вољата на народот, но исто така и незаконски, затоа што најдоцна 6 месеци пред избори, не смее да има никакви измени. Ќе ја оспориме законитоста на овој закон пред Уставен суд, но го повикуваме и претседателот Пендаровски да не го потпише указот за негова примена“, изјави Ванчо Шехтански, претседател на ТМРО.

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе