ТМРО: Обвинителите и судиите да бидат бирани од Советот на обвинители и Судскиот совет

Судството е еден од трите столба на власта покрај законодавната и извршната власт. Обвинителството е дел од правосудниот систем и како таков не може и не смее да биде предмет на партиски пазарење. Јавното именување на партиски обвинител е спротивно на уставното уредување и законот за обвинителство, се вели во соопштението на ТМРО.

Оваа партија предлага обвинителите а и судиите да ги бира Советот на обвинители односно Судскиот совет од редот на истакнати долгогодишни и искусни правници, кои непосредно учедтвуваат во работењето.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе