Реакција

TMРО: Јасно е зошто МАНУ не реагира на БАН,од 40 академици - 17 се етнички Македонци

Негирањето на македонскиот јазик и идентитет од страна на Бугарската академија на науките (БАН), не случајно не наидува на научен одговор од страна на МАНУ. Ваквиот пасивен однос на МАНУ е очекуван, се вели во реакцијата на ТМРО.

„Од 40 академици само 17 се етнички Македонци. Тивкото преземање на клучните државни институции од страна на малцинствата кое трае децении наназад, доведе до тоа македонците да бидат граѓани од втор ред во сопствената држава“, се вели во соопштението на ТМРО.

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе