Иницијативен одбор за вонреден конгрес на ВМРО-ДПМНЕ

„Среќен ли е Мицкоски од ефектот кој го имала изборната реклама на среќа.мк, леди.мк....

Од Иницијативниот одбор за одржување на вонреден конгрес се изненадени од молкот на, како што велат, сѐ уште актуелниот претседател Христијан Мицкоски во врска со вчерашните написи за можна злоупотреба на буџетски средства во изборната кампања.

„Прво, станува збор за пари кои ги двојат граѓаните и секоја злоупотреба на овие средства е тешко кривично дело. Згора на тоа, срамно е за опозициска партија која бара транспарентност и неселективна борба против криминалот да ги премолчи овие наводи и да не реагира на сомнежите.

Второ, станува збор за средства кои во време на тешка корона криза се одвоени за соодветно медиумско претставување на ВМРО-ДПМНЕ. Секое нивно ненаменско трошење значи глас помалку и полош изборен резултат. Затоа раководството му должи образложенија и одговори на членството кое чесно работеше на овие избори.

Мицкоски е чесно да објасни дали се точни наводите дека десетици илјади евра се префрлени на порталите lady.mksrekja.mkgradina.mkindigo.mkvisitskopje.mkekran.mkbiznisvesti.mk ?

Колку пати Мицкоски ги има отворено овие портали и зошто токму таму се рекламирало ВМРО-ДПМНЕ?

Среќен ли е Мицкоски од ефектот кој го имала рекламата на srekja.mk ?

Дали се точни наводите дека десетици илјади евра, пари на граѓаните се давани на портали кои се формирани пред изборите во 2020 година?“, пишува во соопштението од Иницијативниот одбор за одржување вонреден конгрес.

Според членовите на Одборот, Законот за избори предвидува државата да ја финансира изборната кампања на партиите во делот на електронските и печатените медиуми, вклучувајќи ги и интернет порталите со пари кои ги двојат граѓаните. „Институциите се должни да проверат дали навистина биле објавувани реклами и дали тие реклами навистина толку чинеле. Во спротивно се работи за класичен грабеж. Партиското членство мора да знае кој и зошто одлучил таму да одат парите кои државата ги двои за ВМРО-ДПМНЕ. Дали личните интереси биле над партискиот интерес за победа на изборите? Овој скандал мириса на корона-профитерство. Доколку не биде аргументирано објаснет ќе го разоткрие во јавност целото лицемерие на актуелното раководство“, додаваат од Иницијативниот одбор.

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе