Соопштени добитниците на државната награда „Св. Климент Охридски“

Проф. д-р Африм Османи, универзитетски професор е овогодишен добитник на државната награда „Св. Климент Охридски“ во областа на воспитанието и образованието. Во областа на културата и уметноста наградата оваа година им се доделува на академик Влада Урошевиќ, писател и Исмет Рамиќевиќ, ликовен уметник. Во областа на здравството, наградата му се доделува на проф. д-р Сашко Јовев, кардиохирург, соопшти денеска Секторот за следење, развој и логистичка поддршка при Министерството за култура.

Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски", во согласност со Законот за државните награди и Законот за изменување и дополнување на Законот за државните награди („Службен весник на РМ" бр. 52/06, 54/07, 74/12, 99/18 и „Службен весник на РСМ" бр. 98/19), и Правилникот за работа на Одборот, на својата седница одржана на 3.11.2022 година, донесе одлука за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски" за 2022 година за највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес, се вели во соопштението.

Наградата ќе им биде врачена на добитниците на 8 декември во 12 часот во свечената сала на Собранието на Македонија.

Претседател на Одборот за државната награда „Св. Климент Охридски" е академик Газанфер Бајрам.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе