Соопштение

Со маски нема да ги пуштиме децата на училиште, соопштија од „СТОП за носењето маски во училиштата“

Од Иницијативата „СТОП за носењето маски во училиштата" соопштија дека до властите евдоставено барање за укинување на задолжителното носење маски во училиштата. „Родителите се категорични во намерата дека со почеток на второто полугодие, нема да ги пуштаат децата со маски на училиште“, велат од Иницијативата.

Од Иницијативата „СТОП за носењето маски во училиштата" велат дека обедуваат  12.000 родители и дека имаат поддршка од голем број доктори и стручни лица кои, како што се наведува, јавно зборуваат за долгорочните штетни последици од носењето маски.

„Децата светот го осознаваат преку изразите на лицето, комуницирањето и размената на чуствства, а сето ова не е можно да се оствари преку маска со што веќе се гледа зголемена анкциозност кај децата", Иницијативата ја цитира д-р Лилија Чолакова Дервишова.

„Последната година се забележува и зголемување на панични напади, опсесивни застрашувачки мисли и опсесивни –компулсивни нарушувања кај се помлада популација", цитат од Ана Чучкова, психолог, психотерапевт и универзитетски професор.

„Маските кај најмалите ученици сметам дека се не функционални и се непотребни“, цитат од Д-р Ангелчо Андоновски, специјалист педијатар.

Во соопштението се наведува дека и микробиологот и професор д-р Никола Пановски и епидемиологот и професор д-р Драган Даниловски исто така сметаат дека децата треба да тргнат на училиште без маски, а дека д-р Нико Беќаровски од Клиниката за токсикологија смета дека „барем за основците има резон да се размисли и да се овозможи родителите да одлучат или да се укине носењето маски“:

 

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе