Реакција

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ може да учи од нас што значи вистинска грижа за земјоделството

Лицемерните ВМРО-ДПМНЕ повторно глумат лажна загриженост за земјоделството и земјоделците, реагира СДСМ на обвинувањата  од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

„Наспроти нивната денешна лицемерност и игнорантскиот однос кој повеќе од една деценија го имаа кон земјоделците доведувајќи ги до работ  на егзистенција, денес Владата предводена од СДСМ вистински се грижи за нив.

Фактите и бројките  потврдуваат дека аграрните реформи даваат реални резултати и ги враќаат парите кај земјоделците. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој исплати околу 66,2 милиони денари односно над 1 милион евра на 6.240 лозари, за дополнителната субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје во регистрираните винарски визби.

Со оваа исплата, се  заокружува комплетната исплата на субвенции за лозарството. Пред почетокот на новата производствена сезона исплатени се 9 милиони евра на 15.208 лозари за основната субвенција за одржување на лозови насади.

Претходно, државата го исплати и долгот  што винарските визби Повардарие, Стефани и другите регистрирани винарници во регистарот на МЗШВ, го имаа како долг кон лозарите за предадено грозје во 2014 и 2016 година. Се исплатија над 1 милион и 250 илјади евра на 2.048 лозари. 

До сега севкупно исплатени се 306,7 милиони евра, средства кои се вратени на сметките на земјоделците, по сите програми. Дел од овие средства се искористени за исплата на заостанати долгови направени токму од власта предводена од ВМРО-ДПМНЕ”, се вели во реакцијата.

 

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе