СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ е против отписот на камати и долгови, блокира сѐ што е во интерес на граѓаните

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со штетните политики кои значат блокирање на сите проекти и решенија коишто се во интерес на граѓаните, обвинува СДСМ во денешното соопштение.

„Уште една потврда за тоа е поднесувањето на околу 3.000 амандмани за Предлог-законот за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на јавните претпријатија, за кој требаше да расправа Комисијата за финансирање и буџет, а потоа да се изнесе и на пленарна седница.

Откако со криминално работење ги заглавија општините и јавните претпријатија со огромни долгови, ВМРО-ДПМНЕ сега продолжуваат и понатаму со кочење на сите проекти кои значат рехабилитација на институциите, а сѐ единствено во интерес на граѓаните“, пишува во соопштението.

Од партијата додаваат дека кадрите на ВМРО-ДПМНЕ долги години деструктивно раководеле со институциите и таложеле долгови, а сега се против предлогот на владејачката партија за отпис на камати и репрограмирање на долгови и трошоци на физички лица.

Според предлогот, јавните претпријатија ќе имаат обврска да ги отпишат долговите на граѓаните, а државата обезбедува мерки кои ќе гарантираат развој и ефикасно функционирање на јавните претпријатија.   

„Овие две мерки се тесно поврзани и се во интерес на сите граѓани на нашата држава.

И овие мерки ќе значат нов почеток за сите, после систематското уништување на државата во периодот на режимот на ВМРО-ДПМНЕ од 2006 до 2017 година“, соопштува СДСМ и ги повикува пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да престанат, како што велат, да го штитат криминалот во нивните редови, да престанат да работат и да се однесуваат само за тесно партиски интереси и да ги повлечат илјадниците амандмани со кои сакаат да ги блокираат мерките што се во интерес на граѓаните.

 

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе