СДСМ: Вашиот глас за најдобрите градоначалници и советници е глас за соработка и развој, а не за блокади

Нашата најдобра кадровска и програмска понуда гарантирано обезбедува напредок, развој, подобар живот на општините и на земјата и за која е потребна вашата поддршка. Подготвените проекти и кандидати со своето посветено и домаќинско работење ќе сработат за развој, за соработка, за подобар живот во секоја наша општина, се вели во денешното соопштение на СДСМ.

„Напредокот и развојот на општините е можен само преку соработка. Затоа, соработката меѓу градоначалникот, членовите на локалниот совет и централната власт е нужна за да продолжи развојот на општините кои одлучиле да одат напред.

Развојот и напредокот на општините зависи и од локалните совети, бидејќи гласот за најдобриот градоначалник оди заедно со гласот за најдобрата советничка листа. Нема подобро решение од тоа да гласаме за соработката меѓу најдобриот кандидат за градоначалник и најдобрите кандидати за советници кога од спротива се закануваат блокади. Затоа, ве повикуваме, в недела, да гласаме за кандидати за градоначалници кои соработуваат и ќе реализираат проекти, а не за оние кои блокираат и опструираат. Да гласаме за развојот кој го нудат советите на СДСМ, а не за блокадите со кои се заканува ВМРО-ДПМНЕ. Да не им дозволиме да блокираат градинки, училишта, улици, водоводи, канализации, паркови. Сите сме сведоци на блокадите на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието. Поднесоа илјадници амандмани за да не стигне економската помош кај граѓаните, за да не се гради нов Клинички центар, за недела да не биде неработен ден за работниците. Но, нивните блокади кога се малцинство, не можат да му наштетат на народот. Токму затоа Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ треба да бидат малцинство во советите. Гласајте за советници кои ќе бидат одговорни кон својот народ, кои ќе соработуваат со централната власт“, соопшти СДСМ.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе