СДСМ усвои Декларација за борба против криминалот и корупцијата

Централниот одбор на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, поддржан од пратениците, министрите, замениците министри, градоначалниците, Социјалдемократската младина и Форумот на жени, тргнувајќи од интересите на граѓаните и заложбата за воспоставување на владеење на правото и остварување на националните интереси за членство во ЕУ и НАТО синоќа донесе Декларација за бескомпромисна борба против криминалот и корупцијата.

„Свесни за значењето на владеењето на правото и правната држава, свесни дека криминалот и корупцијата претставуваат огромна закана за владеењето на правото, демократијата, човековите права и правдата и закана за економскиот развој и функционирањето на пазарната економија, свесни за штетните последици од корупцијата врз поединци, правни лица и државните институции,

Се обврзуваме на наша целосна посветеност: на јакнење на институциите и системот на државата, на борбата против криминалот и криминалците, на почитување на интегритетот во извршувањето на функциите, на транспарентно, отчетно и одговорно работење. Даваме целосна поддршка на институциите на државата за бескомпромисната борба против криминалот и корупцијата и потврдуваме дека наша цел секогаш била и останува владеење на правото, правда за сите, правичност и доследно почитување на човековите права“, се вели во Ддекларацијата.

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе