Реакција

СДСМ: Коце Трајановски и Груевски потрошија милиони евра на стиропор фасади, а Шилегов инвестира во современа противпожарна опрема

Коце Трајановски, Никола Груевски и неговиот чувар на партиската фотелја Мицкоски забораваат дека по дведецениското управување на ВМРО-ДПМНЕ со Скопје го оставија главниот град не само без функционална противпожарна опрема, туку и со криминални милионски трошоци на лесно запалливи фасади од евтин стиропор, се вели во реакцијата на СДСМ на фејсбук статусот на Христијан Мицскоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

„Тие не мислеа ниту на безбедноста на објектите од ‘Скопје 2014’, чии фасади беа преоблечени со евтин стиропор, ниту на зградите за кои беше употребен истиот материјал. Тие мислеа само како да ги наполнат своите џебови и како ВМРО-ДПМНЕ да стане партија со најголем имот во Европа.

Затоа е апсурдно што сега Христијан Мицкоски го обвинува Шилегов за гаснењето на пожарот во Галичник, село кое е два часа оддалечено од Скопје, во општината Маврово Ростуше и зошто набавил противпожарна автомеханичка скала од Будимпешта за Скопје.

Наместо Мицкоски да ја тормози јавноста со лаги и конструкции, треба да им објасни на скопјани зошто ВМРО-ДПМНЕ не набави противпожарна автомеханичка скала за потребите на Скопје иако имаше мнозинство во Советот на градот повеќе од две децении.

Скопјани се уморни од вашите лаги и конструкции, од вашите злоупотреби на пожари и трагедии, и знаат да оценат кој придонесува за безбедноста на скопјани со противпожарна опрема, а кој ја загрозува со ‘инвестиции’ во запалливи фасади од евтин стиропор“, се вели во реакцијата на СДСМ.

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе