СДСМ: Да ја обезбедиме новата нормалност, избори во првиот можен термин

Сега е време да покажеме дека заедно можеме да ја обезбедиме новата нормалност, да го заштитиме здравјето и да ја рестартираме македонската економија. Кризата со коронавирусот спласнува, но вирусот е се уште присутен. Борбата со коронавирусот треба да ја продолжиме преку целосно почитување на мерките за заштита на здравјето, соопштува СДСМ.

„Носењето заштитна маска или марама на лицето, одржувањето физичка дистанца и зголемена лична хигиена се дел од нашето ново секојдневие. Строгото почитување на овие основни мерки за заштита се наш заеднички влог за новата нормалност и заштита на здравјето на луѓето. Со тоа заеднички си помагаме, но им помагаме и на здравствените работници кои со месеци се на првата линија на борбата со вирусот.

Новата нормалност значи дека живеачката ќе продолжи согласно протоколите за заштита, во таква, нова нормалност, ќе се одвиваат и сите процеси во нашето општество, така ќе функционираат градинките, училиштата, факултетите, јавниот живот, театрите,  фабриките, јавниот транспорт...

Политичкиот систем, кој сега е во крајно комплицирана состојба исто така ќе функционира во рамките на оваа нормалност. На граѓаните, на државата, им се неопходни законодавна и извршна власт, ново Собрание и политичка Влада со полн капацитет и целосен, нов легитимитет од граѓаните. Затоа нашата земја, во услови на новата нормалност има потреба од избори во првиот можен термин, организирани во согласност со здравствените протоколи пропишани од надлежните институции, за да можеме подготвени да го дочекаме септември и најавениот нов бран на невидливиот непријател, за да можеме со полн капацитет да го заштитиме здравјето на граѓаните и да ја рестартираме македонската економија“, соопшти СДСМ.

 

„Новото нормално“ неизбежно со себе ќе носи неизвесност и страв бидејќи заканата од вирусот наѕира во позадина и не може да се искорени.

повеќе

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе