По повод големиот христијански празник Велигден

Порака од г.г. Стефан: Имаме надеж дека ќе одолееме на сите напади

Поглаварот на МПЦ Охридска архиепископија г. г. Стефан во неговотото велигденско обраќање порача дека ќе им одолееме на оние што ја оспоруваат вистината за нашето македонско вековно постоење.

„Имаме надеж дека ќе одолееме на сите напади од оние кои што ја оспоруваат вистината за нашето македонско вековно постоење и за нашата народна и културна посебност, а во ова и вакво време со сите светски искушенија по мирот и просперитетот. Со нашето богољубие и човекољубие да се покажеме достојни сведоци на воскресението и вистински последователи на Христа воскреснатиот, на миротворецот кој ги измири небото и земјата. Поздравувајќи ве во Христа воскреснатиот возљубени чеда на мајката Македонска црква и вас во татковината и вас раселените по светот ви посакуваме велигденската да ви биде постојата радост“, порача поглаварот на МПЦ Охридска архиепископија г. г. Стефан. 

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе