На дивиот исток - „Гардијан“ ја препорачува Македонија за летен одмор

Охридското Езеро, Скопје, Маврово, Галичица и Пелистер се местата кои британскиот весник „Гардијан“ ги препорачува за летен одмнор. Во написот со наслов „Див исток“, Македонија е меѓу петте балкански држави како дестинации за летен одмор што заслужуваат да бидат „откриени“ - Црна Гора, Косово, БиХ, Словенија и Македонија. Овие држави имаат спектакуларни предели, места за пливање и древни градови, а сето тоа се нуди по пристапни цени, препорачува „Гардијан“.

„Македонија е планинска, но зелена балканска држава. Иако е опкружена со копно, таа е благословена со езера: најпознато е Охридското Езеро, едно од најстарите во Европа и најдлабоко, но тука се и Преспанското и Дојранското Езеро и уште 50 помали езера. Охридското Езеро што е на листата на УНЕСКО е главната атракција, опкружено со древни манастири, барови на плажата и рибни ресторани. Меѓу тамошните активности вклучени се часови по готвење покрај езерото, велосипедизам, тури со бродови и параглајдинг. Градот со истото име е полн со цркви и споменици, а покрај езерото се протегаат сликовите рибарски села“, пишува британскиот весник.

За Скопје пишува дека има византиска тврдина и отомански центар, Музеј на современа уметност... Меѓу местата што треба да се посетат во Македонија, „Гардијан“ ги издвојува и националниот парк Маврово со манастирот „Свети Јован Бигорски“, како и националниот парк Галичица и планината Пелистер.

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе

Доколку чувствуваме дека нашиот труд ќе биде награден со успех, ќе ѝ приоѓаме на околината со апетит, доверба и храброст.

повеќе