Реакција

МЗ: Мицкоски манипулира, документот што го претстави како афера е јавно објавен

Исплатите кои Министерство за здравство ги врши се транспарентни и објавени на страницата на отворени финансии, реагира Министерството за здравство на наводите од ВМРО-ДПМНЕ дека Министерството на 15 февруари на посредничка фирма во Хонг Конг (Стабри интернешнл) уплатило околу 7,8 милиони долари за купување на кинески вакцини.

„Toa што Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО ДПМНЕ денеска го споделил пред медиумите, претставувајќи го како афера, или документ до кој дошол, е достапен податок на секој граѓанин кој би ја отворил страницата open.finance.gov.mk. Министерството за здравство уште од самиот почеток за време на водење на преговорите, набавката и текот на испорака на вакцините, транспарентно ги информира граѓаните за целиот процес. За законитоста на целиот процес, говори самиот факт што договорите, како и плаќањата на сите набавени вакцини поминуваат на затворена седница на Влада. Ова доволно кажува колку процесот за купување вакцини е законски, без никакви недоследности или пак провизии кои ги измислува ВМРО ДПМНЕ. Колку за потсетување на јавноста, ВМРО ДПМНЕ во март пласираше фалсификуван документ, тврдејќи дека Министерството за здравство на 21 јануари, платило 12,5 милиони евра за набавка на вакцини, а денеска со документ испринтан од сајтот на отворени финасии каде се сите исплати на МЗ тврди дека Министерството во февруари, платило 7,8 милиони евра за вакцини. Многу непрецизно за еден прецизен математичар како што милува да каже за себе претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Мицкоски“, пишува во реакцијата од Министерството.

Оттаму додаваат дека многу пати досега информирале дека клучен сегмент од договорите за набавка на вакцините против ковид-19 е тоа што секоја држава па и нашата се обврзува на доверливост на склучените договори и примените информации. Сумите за набавка на вакцините против ковид-19 се деловна тајна на производителите и нашата земја се обврзува да го почитува тоа, бидејќи во спротивно нема да бидеме во можност да купиме вакцини.

„Убедени сме дека манипулативните политики на Христијан Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ имаат една единствена цел да фрлат дамка на еден транспарентен процес и се обидуваат да наштетат на процесот на имунизација. Партијата на Мицкоски во серијата измислици и за вакцините набавени преку Ковакс механизмот ги лажеа граѓаните дека биле донации. Темите за пресконференции на ВМРО-ДПМНЕ сѐ повеќе се трошат. Жалиме што ВМРО-ДПМНЕ не се радува што во нашата земја непречено се одвива процесот на имунизација. Жалиме што на Мицкоски и неговата ВМРО-ДПМНЕ им сметаат насемани лица на граѓани задоволни од третманот од здравствените работници во вакциналните пунктови“, се додава во реакцијата од Министерството за здравство.

Узурпацијата на јавниот простор како камен за сопнување на граѓанскиот активизам.

повеќе

Паузата во борбата против коронавирусот, бизнисот ја користи за свое преструктуирање и за непосредни контакти со компаниите кои беа запоставени во изминатиот период.

повеќе

Страшно е да се помисли дека постојат луѓе што со години се распрашуваат, го истражуваат, и го следат животот на граѓаните преку социјалните мрежи и интернетот.

повеќе