Состанок за реформите во образованието

МОН: Безрезервна поддршка ѝ искажаа на Царовска директорите на училиштата

На средба со Здружението на директори на училиштата минстерката за образование Мила Царовска добила безрезервна поддршка за концептот на реформите во образованието, пишува Министерството за образование и наука во соопштението за јавноста.

Министерството за образование соопшти дека министерката Мила Царовска одржала состанок со Здружението на директори од основни и средни училишта, на кој било разговарано за одвивањето на наставата во второто полугодие, како и за концептот на реформи.

Во соопштението се вели дека Царовска добила „безрезервна поддршка на реформите" и дека „целосно и посветено ќе се вклучат во целиот процес на имплементација".

Министерката за образование и наука Мила Царовска кажала дека со реформата за првпат учениците се ставаат во фокусот на образованието, а наставниците се клучната алка во наставата.

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе