Реакција

Левица: 130 милиони евра народни пари за електрично возило на фамилијата Дестани блиска до ДУИ

Камен темелникот за наводната фабрика за електрични возила и најавата на Артан Груби за државна помош од 130 милиони евра, не е ништо друго, освен прелевање на народни пари од државната каса во буџетот на лица блиски до ДУИ, се вели во денешната реакција на Левица.

„Зад компанијата „Некст е.го“ (Next e.go) стои „Еколог интернационал" и семејството Дестани, кое е поврзано и со фудбалскиот клуб Шкендија од Тетово.

За сопственикот Љазим Дестани во 2020 година се шпекулираше како еден од можните кандидати премиери Албанци во тогашната кампања на ДУИ за премиер Албанец, а членови на ова семејство се редовни гости на настани организирани од албанската политичка елита.

Најавената помош од 130 милиони евра доаѓа во период кога Македонија се соочува со голема социо-економска криза, токму поради погубните социо-економски политики на владата предводена од ДУИ и СДСМ“, се вели во реакцијата на Левица.

 

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе