Реакција

Глас за Македонија: Уште сега се знае кој ќе биде примен на Академијата за судии

Уште на 4 јуни предупредивме дека процесот за избор на кандидати за судии и обвинители ќе биде надвор од демократска контрола и ќе се спроведува од „лојални" на власта членови на Академијата. Ќе почнеме со јавно објавување на имињата на кандидатите на кои уште сега им е гарантирано местото во Академијата за судии и обвинители, само затоа што се деца на судии, обвинители, генерални секретари на Собранието и така во недоглед, соопшти Глас за Македонија.

„Критериумите за избор беа снижени до крајни граници. Наместо пет години работно искуство, беа  доволни две. Ставката за просек од студии беше намерно оставена отворена. Тогаш прашавме дали мислат на бинго да одбираат 60 кандидати од пријавени над 500-тини кандидати или си телефонски повици од Владата. Сега го добивме одговорот. Лично Заев и Рашковски ги одбираат кандидатите меѓу кои има пријавени и снаи на високи функционери на СДСМ, деца на претседатели на судови и на јавни обвинители. Од самиот почеток беше вграден непотизам во изборот.

Затоа,  старо – новата афера, дека лично Заев и Рашковски одбираат кандидати, не треба да зачудува, бидејќи никој на време не реагираше на ваквите предупредувања. Ова е само симптом на болната и заробена држава каде нема раздвојување на судската од извршната власт.

Предлагаме, покрај форензичкото вештачење на системот на Правниот факултет, да се формира и комисија од експерти за следење на целиот процес. Не е дозволено толкава моќ да се концентрира во рацете на Рашковски за кого со децении постојат индиции за негови интервенции во системот“, соопшти Глас за Македонија.

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе