Движењето АВАЗ ќе поднесе амандмани на предлог-законот за попис за босанскиот јазик

Движењето АВАЗ најави дека ќе поднесе два амандмани на предлог-законот за попис кога истиот ќе дојде на второ читање во Собранието. 

„Во предлог законот стои погрешна номинација на босанскиот јазик, како единствен стандардизиран јазик на Бошњаците. Со цел да биде корегирана направената грешка, подготвивме два амандмани кои ќе бидат поднесени од нашиот пратеник Зеќир Рамчиловиќ кога законот ќе дојде во второ читање. Истите ќе бидат поддржани од парламентарното мнозинство и од опозицијата што само докажува дека се работи за ненамерна грешка, но и опомена дека институциите треба да бидат повнимателни”, соопштија од АВАЗ. 

Оттаму објаснуваат дека во врска со ова реагирале повеќе поединци и невладини организации на соодветен начин, додека некои поединци, дури и политички партии, како што велат, или не ги знаат процедyрите или прават евтин популизам.

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе