ДУИ со старите градоначалници оди на локалните избори на 17 октомври

Претседателот на Демократската Унија за Интеграција, Али Ахмети денеска имаше состанок со Генералниот совет на партијата во Гостивар на која се зборуваше за актуелните политички случувања во земјата и регионот, за животната средина, редовното одржување на патната инфраструктура, регулирана водоводна и канализациска мрежа, модерна спортско-рекреативна инфраструктура, добро реновирани, одржувани и нови училишта.

По предлог на претседателот на ДУИ Али Ахмети, членовите на Генералниот совет едногласно ја избра листата на кандидати за градоначалници на изборите на 17 октомври: Ејуп Абази – Студеничане, Суат Шаќири – Чашка, Хекуран Дука – Дебар, Еркан Арифи – Липково, Неби Реџепи – Врапчиште, Рамиз Мерко – Струга, Фатмир Изаири – Желино, Бесник Емшиу – Боговиње, Нухи Незири – Теарце, Али Јаоски – Пласница, Аркин Јахии – Брвеница, Блерим Беџети – Сарај, Висар Ганиу – Чаир, Фатмир Дехари – Кичево, Невзат Бејта – Гостивар, Теута Арифи – Тетово и Рзидван Ибрахими – Арачиново. Кандидатот за општина Долнени ќе го одреди наредните денови Али Ахмети. Носител на листата на советници за Град Скопје ќе биде Ардијан Муча, соопшти ДУИ.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе