ДОМ прашува каков отпад се складира во Дрисла?

По раширените информации по социјалните мрежи дека една од причините за аерозагадувањето е увоз, складирање и горење на   опасен отпад во Македонија, зелената партија ДОМ јавно бара   одговор од надлежните институции.   

ДОМ им се обрати директно на Министерството за животна средина со Управата за животна средина, Инспекторатите за животна средина, Министерството за економија, „Дрисла” и Царинската управа.

„Како граѓани, мора да знаеме дали се увезува опасен отпад и дали тој останува во земјата, за да се складира на единствената официјална санитарна депонија „Дрисла” или на некоја од многуте диви депонии, дали се гори и каде, дали се употребува како

гориво за некои од фабриките со А или Б-интегрирана   дозвола,   или за погони што работат со елаборати?

Бараме споменатите институции да извршат внатрешна контрола   на својата документација и работење во оваа смисла и да дадат   јавен одговор. Како граѓани, бараме да биде заштитен јавниот   интерес и да се преземат итни мерки, било во измена на закони   и подзаконски акти, било во санкционирање на евентуалните прекршители на постојната регулатива”, се наведува во соопштението од ДОМ.

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе