Демократски сојуз бара промена на изборниот модел

Демократскиот сојуз подготви Предлог-закон за промена на Изборниот законик со кој се предлага Македонија да биде една изборна единица.

„Се залагаме за пропорционален изборен модел со тоа што Македонија ќе биде една изборна единица, составот на Парламентот ќе биде реален одраз на волјата на граѓаните, ќе се зголеми одговорноста на извршната власт и конечно ќе се демонтира ‘еднопартискиот систем‘, каде лидерот на владејачката партија и воедно премиерот одлучува за сѐ.

Инаку заговарањето за враќање на мнозинскиот модел значи враќање на насилството на улиците“, се наведува во соопштението од Демократскиот сојуз.

Оттаму најавуваат дека вечерва партиското Претседателство треба да го утврди текстот на законот, а во текот на утрешниот ден ќе го достави до Парламентот.

 

Јавните медиумски сервиси треба да бидат столб на демократските општества и примарен извор на информации за сите граѓани.

повеќе

Отповикот или импичментот на претседателот Доналд Трамп од страна на Претставничкиот дом покажува дека членовите на Конгресот на САД прво се партијци, а потоа Американци.

повеќе

Најпрво, важно е да се напомене дека поседувањето на оф-шор компанија не е нелегално само по себе. Во суштина оф-шор земјите нудат низа поволности како што се исклучително поволни стапки на данок. Всушност, некои од нив имаат нула стапка на данок. 

повеќе