ВМРО-ДПМНЕ

Арсовски: Филипче оставка, јавните личности на нарко-тест

Бледиот настап на Венко Филипче на вчерашното негово гостување на еден национален медиум и повеќе од доволно покажува дека тој и самиот нема идеја што сака да постигне со тендерот за стерилизација, освен да воведе монопол на стерилизацијата во здравството. И нормално парите на граѓаните да завршат во нечиј џеб, идните 15 години. Тендерот вреден над 13.700.000 евра уште во првиот момент е сомнителен за јавноста и тие нејаснотии мора да бидат расчистени, реагираше денеска Димче Арсовски, портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ.

„Венко Филипче како доктор со искуство треба да е свесен дека околу ваквиот начин на стерилизација се поставуваат неколку односно многу важни прашања на кои министерството треба да одговори пред воопшто да го започне овој процес, кој секако ќе биде на штета на пациентите, на здравствените работници и нормално на буџетот на државата, односно парите на граѓаните. Венко Филипче да одговори ако се централизира и регионализира службата, што ќе се случи со вработените кои веќе работат во постоечките служби за стерилизација дали ќе бидат дислоцирани или ќе влезат во составот на некоја регионална служба за стерилизација, и кој им гарантира дека тие воопшто ќе останат да работат на истото работно место.

Што ќе се случи со постојните вработени здравствени работници и помошен персонал? Дали ќе останат на своите работни места или ќе има отпуштања и преместување на работници од една во друга институција, односно од еден во друг град, каде што ќе биде регионалниот центар? Тендерот по овој терк е планиран да воспостави монопол во наредните 15 години за стерилизација на клиниките. Дали се свесни Венко Филипче и СДСМ дека со овој принцип на централизирано стерилизирање постои можност да се доведе до прашање здравјето на граѓаните, кое е најважно во овој здравствен систем? Планирано е целата опрема што ќе се стелизира да се превезува до клиниките и болниците со возила и оттука нормално постои можност дополнително да има инфицирање и бактерии на инструментите. Експертите коментираат дека на овој начин неколкукратно односно до 5 пати ќе се зголеми цената на стерилизацијата, сето тоа ќе падне на товарот на граѓаните, а услугата нормално нема да е ништо повеќе од сега, односно ќе биде само полоша. Апелираме Венко Филипче да се преиспита и да го повлече тендерот и веднаш потоа да поднесе оставка, и да ги спаси граѓаните од неговите погрешни политики во здравството“, рече Арсовски.

На прашањето дали ВМРО-ДПМНЕ се огласува со ставот на ДУИ, за тест на сите носители на јавна функција за консумирање на наркотични средства, Арсовски рече дека тие тоа вчера и го побарале. „Апсолутно се согласуваме. Мора да се расчистат сите дилеми околу консумирањето на такви наркотични средства. Пратеникот Пaвле Богоевски е носител на јавна функција, и е гласан од граѓаните, односно  поддржувачите на СДСМ на тие избори“, рече Арсовски.

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

повеќе

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе