Реакција

Алијанса за Албанците: Заев и Ахмети наместо албанскиот го воведуваат српскиот јазик како изборен предмет

Во врска со изјавата на премиерот Заев за воведување на српскиот јазик како изборен предмет во наставната програма, сакаме да потенцираме дека не сме против ниту еден јазик, но ние често зборувавме за парадоксите и апсурдот на креирање политики во Македонија, се вели во реакцијата на Алијанса за Албанците.

„Таков парадокс  слушнавме и денес. Зоран Заев, во кампања барајќи гласови од Албанците, вети албански јазик како изборен предмет за Македонците низ целата земја, а од друга страна неговиот партнер Али Ахмети, на последните избори вети албански јазик како задолжителен предмет од петто одделение за македонските ученици, но наместо овие две ветувања, заедно сакаат да го направат изборен предмет српскиот јазик“, соопшти АА.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе