Алијанса за Албанците: Нема причини Беса и натаму да остане владин коалициски партнер

Новиот закон за лични карти и патни исправи, според последните изјави на премиерот Заев, нема да вклучува ознака за етничка припадност. Неговото образложение е дека тоа е технички и ќе треба да се чека на  „тендерот“ на нов оператор за биометриски документи, се вели во денешната реакција на Алијансата за Албанците.

„Од кога правото за утврдување на етничка припадност треба да помине на тендер? Каде остана вашиот заеднички договор и ветување во изборната кампања на коалицијата Можеме кон Албанците, или ова беше следната двојна измама од страна на СДСМ-Беса? До кога секое право на Албанците ќе мора да поминува низ вашите тендери, за да имате финансиска корист? Во врска со вашиот коалициски партнер, Беса, ги прашуваме што е причината за нивниот понатамошен престој во Владата, кога единственото залагање и образложение за коалиција под чадорот Можеме беше воведување на етничката припадност во личните документи“, соопшти Алијанса за Албанците и побара одговорност и отчет за секој неуспех и измама пред граѓаните.

 

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе