Жители на општина Аеродром бараат да се спречи создавање на нова депонија

Жители на општина Аеродром испратија апел до општината да преземат мерки и да го спречат создавањето на нова депонија во урбаниот дел во општината.

„Кај Ново Лисиче, во непосредна близина на крстосницата на Булевар АСНОМ со Февруарски поход, кај новиот парк, во потегот од последната постројка на ЈСП до кејот на река Вардар, од лева страна или поточно на следната локација, деновите се раѓа нова депонија. Откако патот што води до кејот, остана тампониран а неасфалтиран, секојдневно, несовесни граѓани со камиони и слични товарни возила фрлаат секакво ѓубре, градежен шут и отпад. Претпоставувам дека тоа се лица кои наплаќаат за таква услуга, а го наште ова место за згодно. За да биде ситуацијата уште покатастрофална, ѓубрето некој го пали (тоа што може гори) и се шири неподнослива смрдеа. Ве молиме во најкус рок да се превземат сите мерки да се спречи ова (предлог: да се блокира пристапот со метални прегради или бетонски блокови од страна на кејот и од страна на последната постројка на ЈСП), да се ангажираат екипи кои постојано би вршеле надзор над овој дел од Ново Лисиче вклучително и новиот парк“, се вели во дописот од жителите на општина Аеродром. 

Стариот систем е неодржлив затоа што вродува со богатење на поединци наместо на општеството и граѓаните.

повеќе

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе