Во општина Карпош уништена е дел од опремата на соларното дрво

 Уништена е дел од опремата околу соларното дрво на Кејот на Вардар во општина Карпош. Скршен е ормарот во кој се сместени уредите, при што е украдена внатрешната опрема и батериите за работа на ова соларно дрво (полнење на електрични тротинети и други е – уреди).

Овој вандалски чин е направен во текот на викендот, а штетата изнесува околу 120 илјади денари.

„Во изминатиот период сведоци сме на свесно уништување на новопоставената урбана опрема во општина Карпош, крадење на украсни растенија и новозасадени дрвја. Бараме одговорност за сторителите и ги повикува надлежните институции да преземат мерки за санкционирање на овие вандалски чинови. Најголемиот дел од уништените добра се набавени со пари на граѓаните – буџетски средства и затоа треба сите да бидеме одговорни и свесни за тоа што го правиме. Деструктивните активности имаат за цел да креираат слика на нефункционалност на локалната самоуправа, но штетата што се прави е колективна. Ништо нема да не поколеба во намерата да продолжиме да работиме за Карпош кој оди напред, со нови идеи и енергија, а не со вандализам и деструкција“, се вели во реакцијата на општина Карпош.

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе