Во недела „Скопје на точак“

Велосипедскиот караван под покровителство на град Скопје и во организација на Сојуз на спортови на Скопје, Скопје на точак, ќе се одржи во недела со почеток во 11 часот пред фонтана Лотос на булевар Илинден во Скопје.

Над илјадници учесници се веќе пријавени преку официјалната веб страница на Скопје на точак.

Поради одржување на неколку спортско-рекреативни манифестации на подрачјето на главниот град во текот на викендов, Одделението за безбедност на патниот сообраќај при СВР Скопје ќе воведе посебен сообраќаен режим заради безбедно одвивање на најавените настани.

Како што соопшти МВР, утре и задутре во периодот од 07.00 до 12.30 часот, во организација на АКК СКОПЈЕ – Скопје, ќе се одржува ридско-брзински натпревар во автомобилизам „Водно II 2018“, и тоа на потегот од Олимписко село до Средно Водно, во должина од 3.950 метри. Заради тоа ќе биде забрането сообраќање со возила од улицата „Тодор Александров“ (кај Олимписко село) кон средно Водно.

Во недела во период од 11.00 до 14.00 часот, во организација на Сојузот на спортови на Скопје, ќе се одржи спортска манифестација „Скопје на точак 2018“ со старт од фонтана „Лотус“ во Градски парк. Трасата на движење потоа оди право по булеварот „Илинден“, лево по улицата „Љубљанска“, право по улицата „Московска“, лево по улицата „Митрополит Теодосиј Гологанов“, право по улицата „Димитрие Чуповски“, право по улицата „11-ти Октомври“, лево по булеварот „Кочо Рацин“, право по булеварот „Крсте Петков Мисирков“, лево по булеварот „Гоце Делчев“, десно по булеварот „Илинден“ со крајна цел повторно кај фонтаната „Лотус“ во градски парк, во Скопје. Во периодот на одржување на настанот овие сообраќајници етапно ќе бидат затворани.

И исто така во недела во периодот од 15.00 до 17.00 часот, во организација на Атлетска федерација на Македонија, ќе се одржи Атлетска ноќна улична трка по повод празникот „13 Ноември“, денот на ослободување на Град Скопје, со старт на плоштад Македонија, потоа право кон Триумфална капија, лево во подземниот премин на Градски трговски центар, десно по улицата „Филип Втори Македонски“ (покрај Градската општа болница), десно по булеварот „11-ти Октомври“, право по улицата „Димитрие Чуповски“, десно по улицата „Никола Вапцаров“ во правец на плоштад Македонија и со крајна цел кај плоштадот Пела под Триумфалната капија, во Скопје. Во текот на одвивањето на трката (во женска и машка конкуренција) овие сообраќајници ќе бидат затворени за сообраќај.

МВР апелира  до граѓаните да ги почитуваат наредбите што ги издаваат полициските службеници  по сообраќајниците каде што ќе се одвиваат најавените манифестации

 

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе