Град Скопје

Викендов ќе се прска против комарци

Градот Скопје ги известува граѓаните дека на 20.06.2020 година (сабота) и 21.06.2020 година (недела), во раните утрински часови, на подрачјето на градот Скопје ќе се врши авионска дезинсекција против возрасни форми на комарци.

Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, прскањето против комарци ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни, во истиот термин.

Истовремено, се известуваат пчеларите навреме да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе