Веб-страниците на министерствата за здравство и за образование веќе трет ден не функционираат

Трет ден како веб-страниците на Министерството за образование и наука и Министеството за здравство не функционираат, а одговорноста за тоа ја преземаа македонските Анонимуси. Од МВР велат дека работат на расчистување на случајот.

„Пак ние. Овој пат најбедното министерство е наш таргет, министерството за смрт. После сѐ што видовме со наши очи не можеме, а да не останеме гневни на сите тие синови и ќерки ставени на позиција да водат Министерство за здравство каде што здравјето и животите на сите тука ни зависат. И покрај сите гневни пораки сега ќе испратиме и една добра: за сите медицински лица кои во моментов се во болниците и се борат 24/7 за сите Македонци заболени со ковид-19, ви спуштаме капа и ви се поклонуваме до земја. Секоја чест“, стои во пораката која ја испратија хакерите.

Црна позадина со текст и слика од „Анонимуси“ се појави вечерта кога беа хакирани веб-страниците на овие министерства.

Одговорноста за овие хакерски напади ја презема групата која стои зад профилот ANONOPSMKD, а која призна дека е одговорна за паѓањето и на страницата на Тајм.мк на денот на изборите, 15 јули.

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе