Веб-страниците на министерствата за здравство и за образование веќе трет ден не функционираат

Трет ден како веб-страниците на Министерството за образование и наука и Министеството за здравство не функционираат, а одговорноста за тоа ја преземаа македонските Анонимуси. Од МВР велат дека работат на расчистување на случајот.

„Пак ние. Овој пат најбедното министерство е наш таргет, министерството за смрт. После сѐ што видовме со наши очи не можеме, а да не останеме гневни на сите тие синови и ќерки ставени на позиција да водат Министерство за здравство каде што здравјето и животите на сите тука ни зависат. И покрај сите гневни пораки сега ќе испратиме и една добра: за сите медицински лица кои во моментов се во болниците и се борат 24/7 за сите Македонци заболени со ковид-19, ви спуштаме капа и ви се поклонуваме до земја. Секоја чест“, стои во пораката која ја испратија хакерите.

Црна позадина со текст и слика од „Анонимуси“ се појави вечерта кога беа хакирани веб-страниците на овие министерства.

Одговорноста за овие хакерски напади ја презема групата која стои зад профилот ANONOPSMKD, а која призна дека е одговорна за паѓањето и на страницата на Тајм.мк на денот на изборите, 15 јули.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе