Вардар пред излевање кај мостот во градба во Аеродром, ЦУК се сомнева на несоодветни градежни зафати

По синоќешната пријава за зголемен водостој во висината на максималната кота на кејот на реката Вардар во скопската населба Аеродром, директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов заедно со надлежните екипи излегоа на терен и установија дека најверојатно се работи за попречување на дел од речното корито од страна на градежната фирма која го изведува мостот по што се намалил капацитетот на протокот на водата во речното корито.

Над мостот, над препреките од десната страна на коритото, зголемениот водостој на реката предизвикува заезерување и е на самата граница на висината на максималната кота на кејот, на потегот од мостот во градба до зградата на ПИОМ. После препреката текот на реката во речното корито е забрзан и бучен, но потоа текот на реката и коритото е во нормална состојба.

Во соопштението на ЦУК се вели дека кај мостот во градба до хотелот „Русија", нивото на реката Вардар е драстично покачено. Екипи на надлежните институции, Градот Скопје, Општина Аеродром, МВР и Дирекцијата за заштита и спасување, а и други субјекти од Системот за управување со кризи веднаш излегоа на терен.

Повикани беа и надлежните од фирмата изведувач на проектот за преземање на соодветни мерки за надминување на проблемот и ако е потребно и за отстранување на делумните препреки на десната страна од речното корито. 

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе