Успешно одржана акција за чистење на кејот на Вардар

Најголемата куповна заедница во Македонија, Кешбек (Cashback World)  поддржана од Гринфинити (Greenfinity) фондацијата на 2 септрември организираше акција за чистење на кејот на Вардар на која повеќе од 70 присутни собраа огромна количина на пластични шишиња, кеси, делови од домашни апарати, пластични лежалки, буриња и останато ѓубре.

Кешбек уорлд (Cashback World) е куповна заедница која во своето дејствување вклучува две фондации и тоа Чајлд енд фемили (Child and Family) и Гринфинити фондацијата.

„Целта на овие настани е да ја подигнеме свеста кај луѓето во нашиот град и во нашата држава, да им дадеме до знаење на сите дека треба да сме совесни за тоа каде го фрламе отпадокот. Не е наша цел да живееме во отпад, туку да егзистираме во убава и здрава околина и да живееме долго како човечки битија. Крајно време е да ја промениме свеста и разбереме дека со нашата немарност, неразмислување и дрскост према самите себе си, самите си ја уништуваме околината во која живееме, а со тоа и нашето здравје. Ние сме едноставно преплавени насекаде околу нас со отпад кој самите си го создаваме и притоа неуспешно го менаџираме. Апелирам до сите граѓани на Македонија да се грижат за својата околина и генерално за околината во која сите живееме! Наша е и треба да ја чуваме, и таква да ја оставиме на нашите деца и поколенија. Имаме насекаде контејнери и канти, ве молам фрлајте како што е предвидено, бидете одговорни, размислете добро што правите, и направете позитивен и значаен придонес за заедно да ја зачуваме животната средина“, изјави Радован Витошевиќ, директор на Кешбек Македонија.

 

Еден проблем кај Трамп е тоа што му е опсесија да изгледа „силен".

повеќе

Меѓу најпосетените места во градот сѐ уште на прво место и меѓу главните мотиви поради кои доаѓаат туристите во Крушево е вечното почивалиште на Тоше Проески, спомен куќата изградена во чест на него, Манастирот Св. Преображение и многу други.

повеќе

„Москва се труди да протурка слика за себе како благонаклонет партнер и заштитник на сувереноста и на православното христијанство антитеза на Западот што 'цело време се меша таму кај што не му е местото'.

повеќе